Szervező: TIT, Körösök Vidéke Egyesület

Rendezvény megnevezése:   Csillagok fejlődése – amíg egy csillag szupernóva lesz

Előadó: Zajácz György csillagász-ismeretterjesztő, a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület elnöke

„Kitárjuk a világűrt előtted” című előadássorozat 4. előadása

Helyszín: TIT, Körösök Vidéke Egyesület (5600 Békéscsaba, Damjanich u. 1/3.)

Időpont: 2019. május 08. 17.00 – 19.00 óra

Célcsoport: Az akcióterületen élő személyek

Rendezvény programja:

17.00-17.05                            Köszöntő – Pelle Róbert igazgató, TIT, Körösök Vidéke Egyesület

17.05-19.00                            Csillagok fejlődése – amíg egy csillag szupernóva lesz c. előadás

                                                Távcsöves csillagles az előadást követően

Előadó: Zajácz György csillagász-ismeretterjesztő, a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület elnöke

Ez alkalommal Zajácz György csillagász-ismeretterjesztő, a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület elnökének Csillagok fejlődése – amíg egy csillag szupernóva lesz című előadását hallgathatták meg a résztvevők. Az előadást vetítés kísérte, a résztvevők feltették a témához kapcsolódóan kérdéseiket. Távcsöves csillagles is létrejött az estén.

 

Rendezvény célja:

A csillagászati tudományos ismeretterjesztés hagyományos és kedvelt tevékenysége egyesületünknek. A csillagászati témakör korosztálytól, nemtől függetlenül elvarázsolja a résztvevőket. A csillagászati előadássorozat által a résztvevők betekintést kapnak a csillagászat jelenkori kutatási irányairól, a csillagászat tudományos eredményeiről, felfedezésekről. Közérthető, informatív és élményszerű előadások kerülnek megrendezésre. A témák szerteágazóak a több felkért előadónak köszönhetően.

Tágabb értelemben vett célkitűzése a csillagászati előadássorozatnak az egész életen át tartó tanulás célkitűzésnek való megfelelés. A csillagászati előadások alkalmat adnak arra, hogy a résztvevők új ismereteket szerezzenek a tárgykörben, betekintést nyerjenek az új kutatási irányokról. Másrészt az előadásokra ellátogatók informális kapcsolatrendszere bővül, reményeink szerint a szürke hétköznapokat kicsit beragyogják ezek az alkalmak.

 

Rendezvény által elért/elérendő eredmények:

A csillagászat egy sokrétű, komplex tudomány, mely korosztálytól függetlenül érdekelheti az embereket. A csillagászati előadások egyik célja, hogy a téma iránt érdeklődőknek lehetőségük legyen ismereteiket bővíteni. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy a közönség bázis bővüljön, a hasonló érdeklődésű emberek találkozzanak.