Bihari Túrák Kulturális, Természet- és Egészségvédő Közhasznú Egyesület

 

A Bihari Túrák Közhasznú Egyesület lelkes és elhivatott természetbarát, és környezetvédők

egy csoportja alapította azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben terjessze, népszerűsítse, és végső soron életformává tegye a bennünket körülvevő élő környezetünk tiszteletét, a környezettudatos és egészséges életmódra való nevelést, hogy az emberek képesek legyenek egészségesen, egy fenntartható és élhető környezetet kialakítani maguk körül.

 

Ennek megfelelően programjainkon már iskolás korban igyekszünk a fiatalokat közvetlenül kapcsolatba hozni a természettel, hogy ezáltal is megtanulják tisztelni annak értékeit és óvni azt a hétköznapi tevékenységeik során.

Szeretnénk, ha kortól függetlenül, családi kötelékben az egészséges életmódra törekvés keretében lehetőleg minél több ember tudja a szabadidejét természetben családi kötelékben, aktív pihenéssel eltölteni.

 

Túráink és táboraink is ezen szemlélet elterjesztését szolgálják, mert hiszünk abban, hogy ilyen életmóddal jelentősen meghosszabbítható az egészséges aktív életkor.

Programjaink sok esetben alkalmasak mozgásterápiás rehabilitációs célok megvalósítására, valamint családokon belül a generációk közti szolidaritás erősítésére is, hiszen azon túl, hogy közös szabadidő eltöltése, valósul meg, sokszor szükség van a családtagok egymással való szoros együttműködésére is.

 

Természet és madárvédő táborokat szervezünk iskolásoknak, melyek során a gyakorlatban, természetes környezetben ismerhetik meg az egyébként bennünket körülvevő élő értékeket, és azokkal való aktív együttműködés módszereit és előnyeit.

 

Kulturális tevékenységünk keretében programjaink és társegyesületek segítségével számtalan család számára teremtünk lehetőséget Erdélyi magyar családokkal való megismerkedésre, mely kapcsolatok akár egész életükre pozitív hatással lehetnek.

 

Motivációs előadásainkon eredményes sportolók, sikeres emberek példáival próbálunk mentálisan is segíteni elesett családok, emberek számára, mert meggyőződésünk, hogy aki a saját problémáit hatékonyan tudja kezelni, az a környezete és az embertársai felé is nyitottabb és együttműködőbb tud lenni.

 

Részt veszünk  (szervezőként is) illegális szemétlerakók felszámolásában, és a továbbiakban is folytatjuk e tevékenységet.

 

Tavasztól-késő őszig szinte heti rendszerességgel szerveztünk 1-3 napos nyílt túrákat a közeli Erdélyi szigethegységbe, ahol önkéntes túravezetőink természetvédelmi és a környezettudatosságra nevelő ismeretterjesztést is végeznek. A túráink között szerepel bakancsos túra, kerékpáros túra, sziklamászás, barlangászás is.

 

Tekergő kerékpáros mozgalmunk keretében az aktív szabadidő eltöltésének egy népszerű, környezetbarát változatát, a kerékpározást propagáljuk. Egyesületünk havi rendszerességgel szervez kerékpáros túrákat egyre növelt távokkal, majd a szezon végén egy Békéscsaba – Nagyszalonta – Békéscsaba közötti 102 km-es távval zárjuk a sorozatot, valamint egy kerékpáros családi nappal zárjuk a szezont.

Az „ADJ EGY NAPOT…” mozgalmunk keretében az önkéntesség társadalmi fontosságára és szükségességére hívjuk fel a figyelmet. Középiskolák és általános iskolák diákjai számára összevont osztályfőnöki órákon mutatjuk be az önkéntesség történetét, és napjainkban betöltött szerepét, de bemutatjuk azon programokat is, amelyek keretében a hallgatóság is csatlakozhat önkéntesként a mozgalomhoz.

A mozgalom részeként  rendszeresen szervezünk különféle környezetvédelmi akciókat, melyeken szervezett keretek között, önkéntesként bárki részt vehet.