Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért

 

Az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért 2014-es megalapítását közel 30 fő kezdeményezte. A 20-30 év közötti lelkes, békéscsabai kötődésű fiatalokból álló egyesület célja többek között egy erős, fiatal békéscsabai tehetségekből és lokálpatriótákból álló kapcsolati hálózat megteremtése, amelyet kihasználva tudják Békéscsaba fiatalságát aktivizálni, a tagok és a szervezet programjain résztvevők képességeit fejleszteni. Fő célja továbbá, hogy hagyományteremtő jelleggel és a felelős fiatalság megteremtésének a szem előtt tartásával kreatív, hasznos képzéseket, programokat szervezzen – szakmai segítség bevonásával – továbbá rövidtávon kialakuljon egy rendszeres, kétirányú és következetes kommunikáció a fiatalság és helyben dolgozó civil szervezetek között.

A szervezet munkájának a megkezdését egy az egyesület által készített kutatás eredményei támasztották alá. Az egyesület az első egy éves munkatervét a kutatás eredményei alapján készítette el. Az egyesület szoros együttműködésben dolgozik a Békéscsaba Megyei Város Diákönkormányzatával. 2015-ben együttműködött az Önkormányzat által készített új, öt éves ifjúsági koncepció elkészítésében, 2016-tól pedig az Ifjúsági Kerekasztal tagja.

A közel 30 fiatal tehetséggel induló Mentorprogram 2016 óta már a harmadik évfolyammal indult el, negyedik évfolyama 208 őszén indul. Célja, hogy a résztvevő fiatalok hatékonyabban boldoguljanak felsőoktatási tanulmányaikkal, későbbi felnőtt életükben, hosszú távon pedig erősödjön a városhoz való kötődésük.

A szervezet jövőbeni célja a Békéscsaba vonzáskörzetébe tartozó fiatalság segítése, valamint a 2014 és 2018 között lezajlott programok ismételt, évenkénti megtartása. 2018-ban és 2019-ben továbbá új programokkal bővítené program-portfólióját.