Szervező: TIT, Körösök Vidéke Egyesület

Rendezvény megnevezése:   A multiverzum nyomában

Előadó: Ujlaki Csaba ismeretterjesztő csillagász

„Kitárjuk a világűrt előtted” című előadássorozat 1. előadása

Helyszín: TIT, Körösök Vidéke Egyesület (5600 Békéscsaba, Damjanich u. 1/3.)

Időpont: 2019. február 14. 17.00 – 18.00 óra

Célcsoport: Az akcióterületen élő személyek

Rendezvény programja:

17.00-17.05                            Köszöntő – Pelle Róbert igazgató, TIT, Körösök Vidéke Egyesület

17.05-18.00                            A multiverzum nyomában

                                                Távcsöves csillagles az előadást követően

Előadó: Ujlaki Csaba ismeretterjesztő csillagász

A csillagászati előadássorozat első előadását Ujlaki Csaba ismeretterjesztő csillagász tartotta. Az esemény bevezető jellegűnek tekinthető. Az előadó a csillagászat témakörben érdekes és hasznos könyveket (alapműveket) ajánlott. A téma a multiverzum elmélete volt, mely számos tudományos-fantasztikus mű alapja. Az előadást vetítés színesítette, a résztvevők feltették a téma kapcsán felmerült kérdéseiket. Az előadást követően távcsöves csillagles is létrejött.

 

Rendezvény célja:

A csillagászati tudományos ismeretterjesztés hagyományos és kedvelt tevékenysége egyesületünknek. A csillagászati témakör korosztálytól, nemtől függetlenül elvarázsolja a résztvevőket. A csillagászati előadássorozat által a résztvevők betekintést kapnak a csillagászat jelenkori kutatási irányairól, a csillagászat tudományos eredményeiről, felfedezésekről. Közérthető, informatív és élményszerű előadások kerülnek megrendezésre. A témák szerteágazóak a több felkért előadónak köszönhetően.

Tágabb értelemben vett célkitűzése a csillagászati előadássorozatnak az egész életen át tartó tanulás célkitűzésnek való megfelelés. A csillagászati előadások alkalmat adnak arra, hogy a résztvevők új ismereteket szerezzenek a tárgykörben, betekintést nyerjenek az új kutatási irányokról. Másrészt az előadásokra ellátogatók informális kapcsolatrendszere bővül, reményeink szerint a szürke hétköznapokat kicsit beragyogják ezek az alkalmak.

 

Rendezvény által elért/elérendő eredmények:

A csillagászat egy sokrétű, komplex tudomány, mely korosztálytól függetlenül érdekelheti az embereket. A csillagászati előadások egyik célja, hogy a téma iránt érdeklődőknek lehetőségük legyen ismereteiket bővíteni. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy a közönség bázis bővüljön, a hasonló érdeklődésű emberek találkozzanak. Az első előadáson már a kapcsolódó „Kutass velünk, gondolkozzunk együtt” című csillagászati szakkör is szerveződőtt.