„Békéscsabai Retro Közösségi Filmklub – Egy bolond százat csinál (Latabár Kálmán)” címmel került sor 2018. október 08-én 10 órától rendezvényre Békéscsabán. Az esemény helyszíne Békéscsabán, az Orosházi út 94-96. szám alatti épület volt.

A résztvevők köszöntése, a témára való felkészülés, az előadás előkészületeinek pillanatai után máris kezdetét vette a tudás átadása, illetve a tudásszerzés. Az előkészületek természetesen alkalmat és apropót is biztosítottak némi nosztalgiára, annak felidézésére, hogy ki, mikor, milyen filmet látott a főszereplőktől, illetve arra is, hogy azok a filmek akkoriban miért jelentettek olyan sokat nézőik számára. Így tényleg hangulatos kezdéssel indult a program, hiszen a retro hangulat, a nosztalgia rögtön rendben volt.

A film sztorija szerint miután elbocsátották Dömötör főpincért és Rudit, a karmestert, álruhában beülnek korábbi munkahelyükre, a mulatóba. Ám Dömötör az álszakállal megszólalásig hasonlít egy világhírű oroszlánvadászra, és asztalszomszédjaik, Zsiga bácsi és két csinos unokahúga azonnal megismerkedik a hírességgel. Mit tehet ilyenkor egy álgróf, hogy ne derüljön ki a turpisság? Természetesen úgy viselkedik, mint ha valódi lenne, és az egész társaságot meghívja kastélyába. Természetesen a gróf inasa sem veszi észre a cserét, és nem is lenne semmi probléma, ha az igazi gróf nem most döntene úgy, hogy hazalátogat…

Az 1942-ben készült „félreértéses vígjáték oroszlánvadásszal, halbiológussal, gróffal és álszakállas viccekkel” szórakoztatja kedves nagyérdeműt. A főbb szerepekben Latabár Kálmán (Dömötör főpincér), Benkő Gyula (Rudi, a karmester), Rajnay Gábor (kedélyes nagybácsi), Egry Mária (édes szabadúszó), Hidvéghy Valéria (kedves szabadúszó), Halmay Tibor (kiagyalt elmeorvos), Mály Gerő (inas) láthatók, a rendező Martonffy Emil volt.

Természetesen a film számtalan vidám jelenetét, pillanatát fel lehetne sorolni, de megállapíthatjuk, hogy érdemes inkább megnézni a filmet. A jelenlévőktől megtudhattuk, hogy már sokszor látták az alkotást, de újra és újra képesek nevetni a jeleneteken. Valahogy sohasem lehet megunni ezt a mozit.

A film befejezését követően a jelenlévők nosztalgikus hangulatban, de immáron még inkább jókedvvel telve fogadták a pogácsás, szendvicses harapnivalóval kiegészült vendéglátást.

 

A rendezvény célja olyan, közösségfejlesztést célzó programok megvalósítása, amelyek az akcióterületen élő célcsoport számára, azok bevonásával megvalósulnak meg a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja érdekében.

 

Célunk volt a projektben meghatározott pozitív hatások elérése mellett az is, hogy ráirányítsuk az akcióterületen élők figyelmét arra, hogy elindultak azok az infrastrukturális, egészségügyi, szociális, közösségi stb. projektek, programok, amelyek lakókörnyezetük, lakóterületük, mindennapjaik élhetőbbé tétele érdekében valósulnak meg. Meggyőződésünk, hogy az itt élők megszólításának, bevonásának egyik leghatékonyabb módja lehet, ha az itt élő fiatalok, idősek, családok elérését, rendezvényeinkre történő meghívását helyezzük elsőként a központba, hiszen így az ismerősökhöz, szomszédokhoz is könnyebben eljuthatnak az eseményekre vonatkozó információk. Nagyon fontos, hogy az itt élők érezzék, hogy jó itt lakni, illetve egyre jobb lesz majd itt élni, hiszen nagyon fontos, hogy ezek a családok itt maradjanak, Békéscsabán tervezzék jövőbeli életüket is.

Fontos volt a szórakoztató jelleg, a széleskörben kedvelt művészet megjelenítése, igényes, ugyanakkor a résztvevőket is bevonó produkció bemutatása, a kikapcsolódás, a rekreáció, a közösségi élmények együttes biztosítása is.

Cél volt a projektben meghatározott pozitív hatások elérése mellett az is, hogy ráirányítsák az akcióterületen élők figyelmét arra, hogy milyen nagyszerű lehetőségek találhatók itt, felkészült, segítőkész, hozzáértő szakemberekkel, jó programokkal, műsorokkal, közösségi élettel.

A rendezvény céljai között szerepelt az érdeklődőkkel, illetve érdeklődők között történő kapcsolatfelvétel, a beszélgetés, a közös szórakozás, a tudásszerzés, az önfeledt kikapcsolódás lehetőségeinek bemutatása is. Ez a pozitív mentális hatások mellett reményeink szerint egy szabadidejében a helyi értékek, programok iránt érdeklődő, azokért tenni is akaró kisközösség megteremtéséhez is hozzájárult.

 

A rendezvény által elért eredmények széleskörűnek mondhatók. Megvalósult az alapcél: jó hangulatú filmvetítés megszervezése, lebonyolítása egy közösségi jellegű helyszínen, az akcióterületen lakók örömére, szórakoztatására. Sikerült hozzájárulni a megszervezett közösségi alkalom, esemény létrehozásával a művészet-elfogadás, a tudásszerző szórakozás jegyében szükséges és lehetséges kulturális, művészeti lehetőségek egyikének bemutatásához, népszerűsítéséhez. Hisszük, hogy az ilyen eseményekhez szükséges források, eszközök, feltételek biztosítása, igénybe vehetősége esetén a későbbiekben esetleg az akcióterületi utcák, vagy néhány utcából álló területek, településrészek is képesek lehetnek hasonló játékos közösségi kulturális és művészeti stb. események megszervezésére, lebonyolítására.

Sikeres és kiemelten fontos volt az itt élők motiválása, a szórakoztató és változatos szórakoztatás, a mindennapos művészet, zene, stb. napi életvitelbe történő integrálása, az ezekhez kapcsolódó életmód trendivé tétele érdekében szükséges tevékenység megvalósítása is. A rendezvény igazolta, megvalósulása mintaként szolgálhat, hogy hasonlóan pozitív hatások remélhetők a lakóközösségek, civil szervezeti közösségek ilyen típusú bevonásával, a közös, előkészített, kultúra, művészet, mint szabadidős időtöltés-forma segítségével történő erősítésével, szemléletformálásával, bevonásával is, azaz nemcsak szórakoztatási, mentális, de társadalmi hozzáadott értékkel is bírt a rendezvény. Komoly tapasztalat viszont, hogy nagyon erős sajtómunka, közösségi média-beli kampány szükséges a lakosság széleskörű eléréséhez. A megvalósítás alátámasztotta, hogy az ilyen rendezvények nemcsak szórakoztatnak, hanem egyben a közösségek erősítéséhez is hozzájárulnak, a szabadidő hasznos és élményt jelentő eltöltése és a rekreáció terén is jelentős pozitívumokat adnak a résztvevőknek, élhetőbbé teszik lakókörnyezetünket, mindennapjainkat, erősítik ismeretségeinket, barátságainkat, illetve nagyszerű lehetőséget kínálnak a közös programokra is. A rendezvény hozzájárult a „helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén” tárgyú, top-6.9.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt céljainak, célkitűzéseinek megvalósításához, ezáltal prevenciós és egészségmegőrző eseményként az itt élők életminőségének jobbításához is.