„Házhoz megy az egészség!” – alapvető egészségi állapotfelmérés, alapszűrések 2. címmel került sor 2018. október 19-én 15.30 órától rendezvényre Békéscsabán. A találkozás helyszíne a Lenkey utca 12. szám alatt, a bejáratnál volt. Többen jelentkeztek előzetesen, hiszen a méréshez szükséges segédeszközöket be kellett szerezni.

Kotroczóné Antal Terézia régiós vezető védőnő és Kotroczó Anna végezte a szűréseket az épület külön részén egy szobában. Anna vérnyomást és testzsírt mért, Terézia pedig koleszterin-szintet és húgysavat. Ehhez elég volt egy szúrás és két vércsepp, Mindkettőjüknél a kor, a testsúly fontos szempont volt az eredmények mérése és az összegezés, tanácsadás szempontjából.

 

A koleszterin-szint 5,2 értékig jó, 40 év felett pedig 5,8-ig. A mérési eredményhez pár percet várni kellett, addig is elkezdődött a tanácsadás, beszélgetés. Először az eredmények alapján, aztán a kérdések és beszélgetés eredményeképpen.

Fontos a húgysav mérése is, mert az megmutatja, hogy az ízületekben mennyi salakanyag rakódik le.

 

Fontos és jó tanácsok:

 

– a folyadékpótlás jelentősége és szerepe: sok vizet inni, amely segíti a méregtelenítést; a két csepp vérből az is kiderült, hogy az egyén aznap elég folyadékot ivott-e? – ha „jól jött” a vér, akkor erre a kérdésre a válasz: igen; ha már szomjúságot érzünk, az gond, folyamatosan szüksége van a szervezetnek a folyadékpótlásra;

– táplálkozás esetleg életmódváltás fontossága: többször enni keveset, mert akkor nem lesz éhes a szervet, nem eszünk össze-vissza, a szervezet tudja, hogy kap enni;

– a mozgás szerepe és jelentősége: intenzív, pulzusszámot növelő mozgás; izmok erősítése, a zsírszövet csökkentése az erek rugalmasságának növelése érdekében;

– a pihenés, az „én időm” egyre növekvő jelentősége.

 

Vércukorszint mérésére nem történt, mert azt éhgyomorra kell, délutáni mérésnek már nincsen értelme.

 

A tanácsadás személyre szabottan történt, az értékek és az egyéni elbeszélgetés alapján, amely 5-10 perc közötti időtartam volt. Az egyik apuka, fiatal lévén elzárkózik, elzárkózott a gyógyszer szedése elől, erre a szakember gyógyteákat javasolt alternatív megoldásként.

 

Összességében a résztvevők túlnyomó többségét a védőnő megdicsérte, hogy jók az eredményeik, és kívánta, hogy 20 év múlva találkozzunk, és ugyanilyen értékeket produkáljanak.

 

A rendezvény célja olyan, az egészség fejlesztésére irányuló egészségügyi program (beleértve a prevenciós, mentálhigiénés programokat) megvalósítása volt, amelyek az akcióterületen élő célcsoport számára, azok bevonásával valósulnak meg a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja érdekében.

Célunk volt a projektben meghatározott pozitív hatások elérése mellett az is, hogy ráirányítsuk az akcióterületen élők figyelmét arra, hogy elindultak azok az infrastrukturális, egészségügyi, szociális, közösségi stb. projektek, programok, amelyek lakókörnyezetük, lakóterületük, mindennapjaik élhetőbbé tétele érdekében valósulnak meg. Meggyőződésünk, hogy az itt élők megszólításának, bevonásának egyik leghatékonyabb módja lehet, ha az itt élő gyermekek, illetve szüleik elérését, rendezvényeinkre történő meghívását helyezzük elsőként a központba, hiszen így a nagyszülőkhöz, ismerősökhöz, szomszédokhoz is könnyebben eljuthatnak az eseményekre vonatkozó információk. Nagyon fontos, hogy a gyermekek és szüleik érezzék, hogy jó itt lakni, illetve egyre jobb lesz majd itt élni, hiszen nagyon fontos, hogy ezek a családok itt maradjanak, Békéscsabán tervezzék jövőbeli életüket is.

Fontos volt természetesen az egészséges étkezéssel és a sportolással, mozgással teli életvitel fontosságával kapcsolatos információk, tudás átadása, hiszen ez hosszú távon is hozzájárulhat a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

Cél volt a projektben meghatározott pozitív hatások elérése mellett az is, hogy ráirányítsák az akcióterületen élők figyelmét arra, hogy milyen nagyszerű oktatási intézmények találhatók itt, felkészült, segítőkész, hozzáértő szakemberekkel.

A rendezvény céljai között szerepelt az érdeklődőkkel, illetve érdeklődő szülők között történő kapcsolatfelvétel, a beszélgetés, a mozgás, a játék, a tudásszerzés, a tanulás lehetőségeinek bemutatása is. Ez a pozitív egészségügyi hatások mellett reményeink szerint egy szabadidejében a helyi értékek, programok iránt érdeklődő, azokért tenni is akaró kisközösség, szülőkből, családokból álló csoport alapjainak megteremtéséhez is hozzájárult.

 

Rendezvény által elért eredmények széleskörűnek mondhatók. Megvalósult az egészséges étkezés, a betegségek megelőzése, a mozgás, a sport, a játék fontossága, az egyén, a család, a közösségek egészségi állapotának, helyzetének javítása, hiszen mind a testi, mind a mentális egészség megőrzéséhez hozzájárulhatnak az ilyen rendezvények. Sikerült hozzájárulni a megszervezett közösségi alkalom, esemény létrehozásával az egészség-tudatosság, a tudásszerző játékok jegyében szükséges és lehetséges mozgási, sportolási lehetőségek egyikének bemutatásához, népszerűsítéséhez. Hisszük, hogy az ilyen eseményekhez szükséges eszközök, feltételek biztosítása, igénybe vehetősége esetén a későbbiekben esetleg utcák, vagy néhány utcából álló területek, településrészek is képesek lehetnek hasonló játékos közösségi egészségügyi, sport, stb. események megszervezésére, lebonyolítására.

 

Sikeres és kiemelten fontos volt a kisgyermekek, és rajtuk keresztül szüleik, nagyszüleik, motiválása, az egészséges és változatos étkezés, a mindennapos mozgás, játék, stb. napi életvitelbe történő integrálása, az egészséges, sportos életmód trendivé tétele érdekében szükséges tevékenység megvalósítása is. A rendezvény igazolta, megvalósulása mintaként szolgálhat, hogy hasonlóan pozitív hatások remélhetők a lakóközösségek, civil szervezeti közösségek ilyen típusú bevonásával, a közös, előkészített, játék, mozgás, sportolás, mint szabadidős mozgásforma segítségével történő erősítésével, szemléletformálásával, bevonásával is, azaz nemcsak egészségügyi, de társadalmi hozzáadott értékkel is bírt a rendezvény. A megvalósítás alátámasztotta, hogy a gyümölcsökre, zöldségekre fókuszáló étkezés, a szabadidős mozgás melletti érvek megjelenítése nemcsak egészségügyi prevenciós hatással bír, hanem egyben a közösségek erősítéséhez is hozzájárul, a szabadidő hasznos és élményt jelentő eltöltése és a rekreáció terén is jelentős pozitívumokat ad a résztvevőknek, élhetőbbé teszi lakókörnyezetünket, mindennapjainkat, erősíti ismeretségeinket, barátságainkat, illetve nagyszerű lehetőséget kínál a közös programokra is. A rendezvény hozzájárult a „helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén” tárgyú, TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt céljainak, célkitűzéseinek megvalósításához, ezáltal prevenciós és egészségmegőrző eseményként az itt élők életminőségének jobbításához is.