„Házhoz megy az egészség!” – alapvető egészségi állapotfelmérés, alapszűrések 4. címmel került sor 2018. december 10-én 15.00 órától rendezvényre Békéscsabán. A találkozás helyszíne a Petőfi utca 1. szám alatt, a bejáratnál volt. Többen jelentkeztek előzetesen, hiszen a méréshez szükséges segédeszközöket be kellett szerezni.

 

A mai nap fő témája a „Házhoz megy az egészség” – alapvető egészségi állapotfelmérés, alapszűrések 4.” lebonyolítása volt, összekötve a már bevált és nagyon népszerű stresszoldással a Petőfi utcai Általános Iskola épületében. 15.00 órakor kezdődött a program, a részvevők egy része már az elejére megérkezett, de volt, aki csak menet közben csatlakozott.

A program felépítése: Nagy Bettina gyógy-masszőr masszázs fontosságára hívta fel a figyelmet.

Stressz kontra masszázs: a stressz hatása a szervezetre. A stressz folyamatos feszültség vagy idegesség, amely a szervezet válaszreakciója egy vagy több tartós negatív ingerre. A stressznek nem csak pszichés megnyilvánulásai vannak, hanem a test működésére is hatást gyakorol. Sokszor akkorát, ami már súlyos betegségek kialakulását idézheti elő.

 

A csont- és izomrendszerre is hatással van.  A stressz hatására az izmok megfeszülnek. Ez szinte reflexszerű reakció a stresszre, ahogy a szervezet sérülés és fájdalom kivédésére készül. A hirtelen fellépő stressz hatására, az izmok szinte egyszerre feszülnek meg, majd el is ernyednek, ahogy a stressz távozik. A krónikus stressz viszont hosszú ideig tartó izomfeszülést eredményez, ami beindíthat olyan reakciókat is, amelyek stresszel kapcsolatos további rendellenességeket eredményeznek. Például a fejfájás és a migrén a vállak, a nyak és a fej krónikus izomfeszüléséhez vezethet.

A stressz nehezebbé teheti a lélegzést.

Hatása a keringésre: Felgyorsul a szívverés, és a szívizom erősebb összehúzódásokat produkál a stressz, magas pulzus végső soron a magas vérnyomás betegségig, a szívinfarktusig vagy a stroke-ig vezethet.

Hatással van a májra és a mellékvesére: Amikor a test érzi a stresszt, a hipotalamusz jelet küld a vegetatív idegrendszernek és az agyalapi mirigynek, elkezdődik a stressz hormonok termelését. (kortizon, inzulin.)

Az emésztő rendszert is befolyásolja: Hatása gyakorol a belekre a gyomorba a nyelőcsőre is.

A krónikus stressz hosszú távon terheli a testet. Ez az idegrendszer túlműködését okozza.

 

A masszázs hatása a szervezetre:

 

Fájdalomcsillapító: Sub-akut és krónikus esetben, migrénes fájdalmakra izomeredetű és artrozis eredetű fájdalmakra is.

Szorongás csökkentő: A masszázs fogások egymás utáni alkalmazása a szervezettet megnyugtatja, ellazítja az izmokat. Pozitív hatást gyakorol a kedélyállapotra, a depreszíó tüneteit is enyhíti.

Funkciójavító: Mozgásában beszűkült ízületek, funkciója javulhat, ha a megmerevedett izmokat kilazítjuk.

Tónuscsökkentő: A túlzottan tónusos izmok tónusának csökkenését eredményezi.

Perifériás keringés fokozó: A vegetatív idegrendszer reflex mechanizmusán keresztül .

Méregtelenítő

Ödémák felszívódásában is segít

Nyirokkeringésre is hat

Bőrre gyakorolt hatása a feszesítő vivő anyagtól függ.

 

Nem javasolt a masszázs: heveny akut gyulladás, daganatos betegségek, vérzékenység, trombózis, bőrbetegségek, terhesség és a menzesz 1-2 napja.

 

Ezt követően a résztvevők egy teljes nyak-váll masszázst vehettek igénybe, a résztvevők másik fele pedig egészségügyi állapotfelmérésen és egyéni tanácsadáson, amit Kotroczóné Antal Teréz régiós vezető védőnő tartott.

Vérnyomást és testzsírt mért, koleszterinszintet és húgysavat. Ehhez elég volt egy szúrás és két vércsepp. Mindkettőnél fontos a kor, a testsúly fontos szempont volt az eredmények mérése és az összegezés, tanácsadás szempontjából.

A koleszterinszint 5,2 értékig jó, 40 év felett pedig 5,8-ig. A mérési eredményhez pár percet várni kellett, addig is elkezdődött a tanácsadás, beszélgetés. Először az eredmények alapján, aztán a kérdések és beszélgetés eredményeképpen.

Fontos a húgysav mérése is, mert az megmutatja, hogy az ízületekben mennyi salakanyag rakódik le.

 

Fontos és jó tanácsok:

– a folyadékpótlás jelentősége és szerepe: sok vizet inni, amely segíti a méregtelenítést; a két csepp vérből az is kiderült, hogy az egyén aznap elég folyadékot ivott-e? – ha „jól jött” a vér, akkor erre a kérdésre a válasz: igen; ha már szomjúságot érzünk, az gond, folyamatosan szüksége van a szervezetnek a folyadékpótlásra;

– táplálkozás esetleg életmódváltás fontossága: többször enni keveset, mert akkor nem lesz éhes a szervet, nem eszünk össze-vissza, a szervezet tudja, hogy kap enni;

– a mozgás szerepe és jelentősége: intenzív, pulzusszámot növelő mozgás; izmok erősítése, a zsírszövet csökkentése az erek rugalmasságának növelése érdekében;

– a pihenés, az „én időm” egyre növekvő jelentősége.

 

Vércukorszint mérésére nem történt, mert azt éhgyomorra kell, délutáni mérésnek már nincsen értelme.

 

A tanácsadás személyre szabottan történt, az értékek és az egyéni elbeszélgetés alapján, amely 5-10 perc közötti időtartam volt. Az egyik apuka, fiatal lévén elzárkózik a gyógyszer szedése elől, erre a szakember gyógyteákat javasolt alternatív megoldásként.

 

Összességében a résztvevők túlnyomó többségét a védőnő megdicsérte, hogy jók az eredményeik, és kívánta, hogy 20 év múlva találkozzunk, és ugyanilyen értékeket produkáljanak.

 

A tanácsadások külön-külön szobában történtek a személyiségi jogok érdekében, valamint a bizalmi légkör megteremtése érdekében. Ez „be is jött”, mert a tervezettnél tovább tartott a program, a szervezők és a résztvevők legnagyobb örömére.

 

 

A rendezvény célja olyan, az egészség fejlesztésére irányuló egészségügyi program (beleértve a prevenciós, mentálhigiénés programokat) megvalósítása volt, amelyek az akcióterületen élő célcsoport számára, azok bevonásával valósulnak meg a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja érdekében.

Célunk volt a projektben meghatározott pozitív hatások elérése mellett az is, hogy ráirányítsuk az akcióterületen élők figyelmét arra, hogy elindultak azok az infrastrukturális, egészségügyi, szociális, közösségi stb. projektek, programok, amelyek lakókörnyezetük, lakóterületük, mindennapjaik élhetőbbé tétele érdekében valósulnak meg. Meggyőződésünk, hogy az itt élők megszólításának, bevonásának egyik leghatékonyabb módja lehet, ha az itt élő gyermekek, illetve szüleik elérését, rendezvényeinkre történő meghívását helyezzük elsőként a központba, hiszen így a nagyszülőkhöz, ismerősökhöz, szomszédokhoz is könnyebben eljuthatnak az eseményekre vonatkozó információk. Nagyon fontos, hogy a gyermekek és szüleik érezzék, hogy jó itt lakni, illetve egyre jobb lesz majd itt élni, hiszen nagyon fontos, hogy ezek a családok itt maradjanak, Békéscsabán tervezzék jövőbeli életüket is.

Fontos volt természetesen az egészséges étkezéssel és a sportolással, mozgással teli életvitel fontosságával kapcsolatos információk, tudás átadása, hiszen ez hosszú távon is hozzájárulhat a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

Cél volt a projektben meghatározott pozitív hatások elérése mellett az is, hogy ráirányítsák az akcióterületen élők figyelmét arra, hogy milyen nagyszerű oktatási intézmények találhatók itt, felkészült, segítőkész, hozzáértő szakemberekkel.

A rendezvény céljai között szerepelt az érdeklődőkkel, illetve érdeklődő szülők között történő kapcsolatfelvétel, a beszélgetés, a mozgás, a játék, a tudásszerzés, a tanulás lehetőségeinek bemutatása is. Ez a pozitív egészségügyi hatások mellett reményeink szerint egy szabadidejében a helyi értékek, programok iránt érdeklődő, azokért tenni is akaró kisközösség, szülőkből, családokból álló csoport alapjainak megteremtéséhez is hozzájárult.

 

Rendezvény által elért eredmények széleskörűnek mondhatók. Megvalósult az egészséges étkezés, a betegségek megelőzése, a mozgás, a sport, a játék fontossága, az egyén, a család, a közösségek egészségi állapotának, helyzetének javítása, hiszen mind a testi, mind a mentális egészség megőrzéséhez hozzájárulhatnak az ilyen rendezvények. Sikerült hozzájárulni a megszervezett közösségi alkalom, esemény létrehozásával az egészség-tudatosság, a tudásszerző játékok jegyében szükséges és lehetséges mozgási, sportolási lehetőségek egyikének bemutatásához, népszerűsítéséhez. Hisszük, hogy az ilyen eseményekhez szükséges eszközök, feltételek biztosítása, igénybe vehetősége esetén a későbbiekben esetleg utcák, vagy néhány utcából álló területek, településrészek is képesek lehetnek hasonló játékos közösségi egészségügyi, sport, stb. események megszervezésére, lebonyolítására.

 

Sikeres és kiemelten fontos volt a kisgyermekek, és rajtuk keresztül szüleik, nagyszüleik, motiválása, az egészséges és változatos étkezés, a mindennapos mozgás, játék, stb. napi életvitelbe történő integrálása, az egészséges, sportos életmód trendivé tétele érdekében szükséges tevékenység megvalósítása is. A rendezvény igazolta, megvalósulása mintaként szolgálhat, hogy hasonlóan pozitív hatások remélhetők a lakóközösségek, civil szervezeti közösségek ilyen típusú bevonásával, a közös, előkészített, játék, mozgás, sportolás, mint szabadidős mozgásforma segítségével történő erősítésével, szemléletformálásával, bevonásával is, azaz nemcsak egészségügyi, de társadalmi hozzáadott értékkel is bírt a rendezvény. A megvalósítás alátámasztotta, hogy a gyümölcsökre, zöldségekre fókuszáló étkezés, a szabadidős mozgás melletti érvek megjelenítése nemcsak egészségügyi prevenciós hatással bír, hanem egyben a közösségek erősítéséhez is hozzájárul, a szabadidő hasznos és élményt jelentő eltöltése és a rekreáció terén is jelentős pozitívumokat ad a résztvevőknek, élhetőbbé teszi lakókörnyezetünket, mindennapjainkat, erősíti ismeretségeinket, barátságainkat, illetve nagyszerű lehetőséget kínál a közös programokra is. A rendezvény hozzájárult a „helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén” tárgyú, TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt céljainak, célkitűzéseinek megvalósításához, ezáltal prevenciós és egészségmegőrző eseményként az itt élők életminőségének jobbításához is.