JAZZ-PIKNIK A MESEHÁZBAN program leírása

 

Időpont: 2018. szeptember 14.

Helyszín: Meseház, Békéscsaba, Békési út 17.

Program megnevezése: „Hátrányos helyzetű lakosság zenei műveltségének felzárkóztatását célzó programok Helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén tárgyú, TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt keretében” – Közösségfejlesztés a hátrányos helyzetű gyermekek improvizációs zenei képességének fejlesztésével.

Program megvalósítója: Meseházi Alapítvány

Program célja: A gyermekektől a felnőttekig, több generáció megszólítása, akik a kortárs hazai jazz kiválóságainak közreműködésével kóstolhatnak bele a zenei improvizáció világába. Az összekapcsolódó művészeti ágak bemutatása, mit a zene, képzőművészet, fotóművészet és a bábjáték szerepe, mind-mind tehetség kibontakoztatására irányuló törekvés, mely aktív közösségi szerepvállalásra serkent.

 

Program részletes leírása:

 

10.00 MASNI ÉS POCÓ, koncert gyerekeknek, bábokkal

Mihályi Réka, a Group’N’Swing dívája ezúttal gyerekeknek énekel. Masni és Pocó közreműködésével szólalnak meg Romhányi Áron Artisjus-díjas zeneszerző dalai, melyek hangulatuknak, egyediségüknek köszönhetően az apróságok szórakoztatásán, játékos tanításán túl a felnőttek számára is maradandó élményt jelentenek. Dr. Kádár Annamária pszichológus ajánlásával.

 

A délután házigazdája Berta János, a világhírű csabai JIMMY BOHÓC.

 

16-18 óráig Hangszersímogató, a hangszerek nagy családját bemutatja KEPENYES PÁL. Csináld magad! Családi játszóház a Meseház csapatával, népi zajkeltők készítése.

 

18 órakor ünnepélyes PIKNIK NYITÓ.

 

18.10-kor Jazz-fotó kiállítás – a Meseház Jazz-klubjának 15 éves történetéből kiragadott pillanatok, SUKKMARCI objektívén keresztül.

 

18.20-kor A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent Györgyi Albert Szakgimnázium művészeti tagozatának kiállítása SZÍNEK, RITMUSOK címmel, art divatbemutató, NOVÁK ATTILA művészeti és tagozatvezető ajánlásával, a TÓTH SÁNDOR QUARTET zenei közreműködésével.

Tóth Sándor eMeRTon-díjas szaxofon művész és barátainak zenekara az egész napi produkciók házigazdája. A zenekar hangzását Marosi Zoltán harmonika művész játéka teszi egyedivé.

Tóth Sándor – szaxofon,

Marosi Zoltán – harmonika,

Molnár Péter – nagybőgő,

Csomós Ferenc – dob.

 

19 órától BORBÉLY MŰHELY koncertje

A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban. 2004-ben eMeRTon díjat kaptak „Az év jazz együttese“-ként.

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák
Tálas Áronzongora
Horváth Balázs – bőgő
G.Szabó Hunor – dob

20.30 BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET feat. POCSAI KRISZTA: A Tribute to Ella
Ella Fitzgerald, a “Jazz Nagyasszonya” nagysága előtti tisztelgés az album, amelyen kiváló szerzőktől származó kedvenc dalai szólalnak meg. Ezek többsége az 1956-ban megjelent Ella & Louis című lemezen található. A BBNQ saját kompozícióin kívül, ugyanolyan öröm a hagyományos mainstream játék is. A swinges karakterű számtoktól némileg eltérő darab a “The Nearness of you”, melynek feldolgozása és előadásmódja közelebb áll a zenekar saját hangzásvilágához.
Pocsai Kriszta – ének
Soso Lakatos Sándor – szaxofon
Oláh Dezső – zongora
Oláh Péter – bőgő
Bágyi Balázs – dob

Az estet a Tóth Sándor Quartet, a Borbély Műhely, a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta jazz-énekesnő közös improvizációja zárja.