Közösségi Kultúra Kommandó – óvodai meglepetés műsor” címmel került sor 2018. augusztus 24-án 10 órától rendezvényre Békéscsabán. A találkozás helyszíne Békéscsabán, a Lenkey utca 12. számnál, a bejáratnál volt. Itt gyülekeztek az érdeklődők, majd innen indultak a rendezvény helyszínére, az épület udvarára.

A résztvevők köszöntése, a témára való gyors felkészülés, az előadás előkészületeinek pillanatai után máris kezdetét vette a rendezvény. Most első ízben „csapott le” a kultúra kommandó, azaz látogatott el váratlanul egy művészeti produkció, egy műsor, egy fellépő, előadó egy közösségi helyszínre és adott elő (viszonylag) váratlanul egy produkciót. Hiszen ez a rendezvény célja: kellemes meglepetésként szórakoztatni a különféle közösségek, események résztvevőit, tagjait. Most Berényi-Nagy Péter („Tücsök Peti”) műsora volt az, amely szórakoztatta, felvidította a közönséget. Volt itt jókedv, móka, kacagás, de a javából. Tücsök Peti nemcsak énekelt, beszélt, mesélt a gyermekeknek, hanem rajzolt, puzzle összerakóst játszott, sőt meg is mozgatta a nézőit. A kicsik nagy örömmel fogadták a produkciót, gyorsan saját maguk is a színes forgatag szereplőivé váltak. Taps, hullámzás, éneklés, az említett puzzle kirakása, és más hasonló izgalmas és mozgalmas tevékenységek varázsolták el a gyerekeket. A műsor során egymás után hangzottak el Gulyás Levente és Berényi-Nagy Péter dalai: a Száz egyenes 1., Kalózinduló, Vár a Kölyöksziget, Kígyótánc, illetve Légy légy! mind-mind nagy sikert aratott, ahogyan a műsor vége felé előadott Tündér dal és Furcsa Dal is. Természetesen a műsor a szórakoztatás mellett kicsit (vagy nagyon) tanított is, az előadó az ovisok ismereteit is bővítette. A mosolygós arcokat látva teljes bizonyossággal megállapítható, hogy ez a produkció egész napra elegendő energiát, jókedvet, lendületet adott nézőinek, szórakoztatva nevelt, azaz a Közösségi Kultúra Kommandó első bevetése sikeres volt.  A lélek, a szellem táplálását a test energiafeltöltése követte: falatkák, pogik, aprósütemények és gyümölcsök szereplésével. Az elfogyasztott étkek újult energiával töltötték fel a résztvevőket, így folytatódhatott a műsor emlékezetes részeinek felelevenítése, az elhangzottak megbeszélése, a tudásgyűjtés. A gyümölcsszörpök kóstolgatása, kortyolgatása mellett újabb és újabb gyümölcsök járultak hozzá a gyermekek elégedettségéhez. A rendezvény zárásakor megint örömmel nyugtázhattuk, hogy – Tücsök Peti mellett – a többség kedvence ismét a Csabagyöngye-ültetvényről érkezett Csabagyöngye szőlő volt. Köszönjük Berényi-Nagy Péter! Igazán emlékezetes délelőtt és jókedvre hangoló produkció volt ez a pénteki! Végül csupán emlékeztetőként: nemsokára újra lecsap Békéscsabán a Közösségi Kultúra Kommandó!

A rendezvény célja olyan, közösségfejlesztést célzó programok megvalósítása, amelyek az akcióterületen élő célcsoport számára, azok bevonásával megvalósulnak meg a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja érdekében.

Célunk volt a projektben meghatározott pozitív hatások elérése mellett az is, hogy ráirányítsuk az akcióterületen élők figyelmét arra, hogy elindultak azok az infrastrukturális, egészségügyi, szociális, közösségi stb. projektek, programok, amelyek lakókörnyezetük, lakóterületük, mindennapjaik élhetőbbé tétele érdekében valósulnak meg. Meggyőződésünk, hogy az itt élők megszólításának, bevonásának egyik leghatékonyabb módja lehet, ha az itt élő gyermekek, illetve szüleik elérését, rendezvényeinkre történő meghívását helyezzük elsőként a központba, hiszen így a nagyszülőkhöz, ismerősökhöz, szomszédokhoz is könnyebben eljuthatnak az eseményekre vonatkozó információk. Nagyon fontos, hogy a gyermekek (legyenek akár óvodások, akár iskolások) és szüleik érezzék, hogy jó itt lakni, illetve egyre jobb lesz majd itt élni, hiszen nagyon fontos, hogy ezek a családok itt maradjanak, Békéscsabán tervezzék jövőbeli életüket is.

Fontos volt a szórakoztató műsor, a zene, a művészet megjelenítése, igényes, ugyanakkor a résztvevőket is bevonó produkció bemutatása, a kikapcsolódás, a rekreáció, a közösségi élmények együttes biztosítása is.

Cél volt a projektben meghatározott pozitív hatások elérése mellett az is, hogy ráirányítsák az akcióterületen élők figyelmét arra, hogy milyen nagyszerű oktatási intézmények találhatók itt, felkészült, segítőkész, hozzáértő szakemberekkel, jó programokkal, műsorokkal, közösségi élettel.

A rendezvény céljai között szerepelt az érdeklődőkkel, illetve érdeklődő szülők között történő kapcsolatfelvétel, a beszélgetés, a közös szórakozás, a tudásszerzés, az önfeledt kikapcsolódás lehetőségeinek bemutatása is. Ez a pozitív mentális hatások mellett reményeink szerint egy szabadidejében a helyi értékek, programok iránt érdeklődő, azokért tenni is akaró kisközösség, szülőkből, családokból álló csoport alapjainak megteremtéséhez is hozzájárult.

Rendezvény által elért eredmények széleskörűnek mondhatók. Megvalósult az alapcél: viszonylag váratlanul jó hangulatú előadás, műsor megszervezése, lebonyolítása egy közösségi jellegű helyszínen, az akcióterületen lakók örömére, szórakoztatására. Sikerült hozzájárulni a megszervezett közösségi alkalom, esemény létrehozásával a művészet-elfogadás, az egészség-tudatosság, a tudásszerző szórakozás jegyében szükséges és lehetséges kulturális, művészeti lehetőségek egyikének bemutatásához, népszerűsítéséhez. Hisszük, hogy az ilyen eseményekhez szükséges források, eszközök, feltételek biztosítása, igénybe vehetősége esetén a későbbiekben esetleg az akcióterületi utcák, vagy néhány utcából álló területek, településrészek is képesek lehetnek hasonló játékos közösségi kulturális és művészeti, egészségügyi, sport, stb. események megszervezésére, lebonyolítására.

Sikeres és kiemelten fontos volt a kisgyermekek, és szüleik motiválása, a szórakoztató és változatos szórakoztatás, a mindennapos művészet, zene, stb. napi életvitelbe történő integrálása, az ezekhez kapcsolódó életmód trendivé tétele érdekében szükséges tevékenység megvalósítása is. A rendezvény igazolta, megvalósulása mintaként szolgálhat, hogy hasonlóan pozitív hatások remélhetők a lakóközösségek, civil szervezeti közösségek ilyen típusú bevonásával, a közös, előkészített, kultúra, művészet, mint szabadidős időtöltés-forma segítségével történő erősítésével, szemléletformálásával, bevonásával is, azaz nemcsak szórakoztatási, mentális, de társadalmi hozzáadott értékkel is bírt a rendezvény. A megvalósítás alátámasztotta, hogy az ilyen rendezvények nemcsak szórakoztatnak, hanem egyben a közösségek erősítéséhez is hozzájárulnak, a szabadidő hasznos és élményt jelentő eltöltése és a rekreáció terén is jelentős pozitívumokat adnak a résztvevőknek, élhetőbbé teszik lakókörnyezetünket, mindennapjainkat, erősítik ismeretségeinket, barátságainkat, illetve nagyszerű lehetőséget kínálnak a közös programokra is. A rendezvény hozzájárult a „helyi szintű komplex programok Békéscsaba területén” tárgyú, TOP-6.9.1-16-BC1-2017-00001 azonosítószámú projekt céljainak, célkitűzéseinek megvalósításához, ezáltal prevenciós és egészségmegőrző eseményként az itt élők életminőségének jobbításához is.