Szervező: TIT, Körösök Vidéke Egyesület

Rendezvény megnevezése:   Szulejmán városa, Isztambul

Előadó: Dr. Domokos Tamás nyugdíjas muzeológus

Haán Lajos Szabadegyetem Földrajz tagozata „Közelebb hozzuk a világot!” című előadássorozat 2. előadása

Helyszín: TIT, Körösök Vidéke Egyesület (5600 Békéscsaba, Damjanich u. 1/3.)

Időpont: 2018. november 19. 17.00 – 18.00 óra

Célcsoport: Az akcióterületen élő személyek

Rendezvény programja:

17.00-17.05                            Köszöntő – Józsa Márta művelődésszervező, TIT, Körösök Vidéke Egyesület

17.05-18.00                            Szulejmán városa, Isztambul

Előadó: Dr. Domokos Tamás nyugdíjas muzeológus

Dr. Domokos Tamás Isztambul városát mutatta be az érdeklődő közönségnek. Isztambul természetföldrajzi jellemzőit, történelmét, építészetét ismerhették meg a résztvevők. Az előadást gazdag képanyagvetítés kísérte; a képek hangulatokról, úti élményekről is ”meséltek” a földrajzi-történelmi ismereteken túl.

Rendezvény célja:

Az érdeklődők új ismereteket szerezhetnek, elmélyíthetik ismereteiket olyan tudományokban, melyekkel az iskolában csak érintőlegesen találkozhattak.

A programok lehetőséget adnak, hogy a közös érdeklődés révén ismeretségek, akár barátságok szülessenek. A résztvevők számára egy közösséghez tartozás élményét tudja biztosítani a program. A fiatalok számára informális, élményszerű tanulási alkalmat teremt, a mindennapokat színesíti, és kimozdítja őket a médiacentrikus világból.

A tapasztalatok megosztására, interaktivitásra lehetőséget adnak ezek az alkalmak. Élőszóban látni-hallani egy beszámolót megragadóbb élmény lehet, mint egy interneten közzétett videót vagy tv műsort megtekinteni. A térség utazóinak, kutatóinak előadása révén nemcsak új ismeretekkel gazdagodhat a résztvevő, hanem saját utazásokra is ösztönözhetnek.

Rendezvény által elért/elérendő eredmények:

A földrajzi tudományos ismeretterjesztő előadások egy fontos hozadéka, hogy más kultúrák megismerése segít nyitottabbnak, elfogadóbbnak lenni embertársainkkal, segíti a jelenkori geopolitikai helyzetek értelmezését. A régmúltban a tv volt az ”ablak a világra”, e funkció jó részét ma átvette az internet. Egy-egy tudományos-ismeretterjesztő előadás interaktivitás, együttgondolkodás lehetőségét nyújtja a résztvevőknek.

 

 

Haán Lajos Szabadegyetem Földrajz tagozata „Közelebb hozzuk a világot!” című előadássorozat következő (3.) előadása:

 

  1. december 17. hétfő, 17.00 óra

Élet a Tajmir-félszigeten

Előadó: Dr. Szeverényi Sándor, SZTE, finnugor nyelvész