Szervező: TIT, Körösök Vidéke Egyesület

Rendezvény megnevezése:   A vulkánok és tájfunok országának csendes hétköznapjai Fülöp-szigetek

Előadó: Kucsera Emil, geográfus, kulturális antropológus

Haán Lajos Szabadegyetem Földrajz tagozata „Közelebb hozzuk a világot!” című előadássorozat 5. előadása

Helyszín: TIT, Körösök Vidéke Egyesület (5600 Békéscsaba, Damjanich u. 1/3.)

Időpont: 2019. február 11. 17.00 – 18.00 óra

Célcsoport: Az akcióterületen élő személyek

Rendezvény programja:

17.00-17.05                            Köszöntő – Pelle Róbert igazgató, TIT, Körösök Vidéke Egyesület

17.05-18.00                            A vulkánok és tájfunok országának csendes hétköznapjai

Fülöp-szigetek

Előadó: Kucsera Emil, geográfus, kulturális antropológus

Kucsera Emil geográfus, kulturális antropológus előadásában Fülöp-szigetek társadalom- és természetföldrajzát ismerhette meg a nagyszámú közönség. A Fülöp-szigeteken élő népek életmódja az ország kivételes természeti adottságaihoz – a gyakori földrengésekhez és jelentős a vulkáni tevékenységhez – alkalmazkodik. Az előadást sok kép és videó gazdagította. Az érdeklődő közönség feltett kérdéseket az előadást követően a témához kapcsolódóan előadónak.

 

Rendezvény célja:

Az érdeklődők új ismereteket szerezhetnek, elmélyíthetik ismereteiket olyan tudományokban, melyekkel az iskolában csak érintőlegesen találkozhattak.

A programok lehetőséget adnak, hogy a közös érdeklődés révén ismeretségek, akár barátságok szülessenek. A résztvevők számára egy közösséghez tartozás élményét tudja biztosítani a program. A fiatalok számára informális, élményszerű tanulási alkalmat teremt, a mindennapokat színesíti, és kimozdítja őket a médiacentrikus világból.

A tapasztalatok megosztására, interaktivitásra lehetőséget adnak ezek az alkalmak. Élőszóban látni-hallani egy beszámolót megragadóbb élmény lehet, mint egy interneten közzétett videót vagy tv műsort megtekinteni. A térség utazóinak, kutatóinak előadása révén nemcsak új ismeretekkel gazdagodhat a résztvevő, hanem saját utazásokra is ösztönözhetnek.

 

 

 

 

Rendezvény által elért/elérendő eredmények:

A földrajzi tudományos ismeretterjesztő előadások egy fontos hozadéka, hogy más kultúrák megismerése segít nyitottabbnak, elfogadóbbnak lenni embertársainkkal, segíti a jelenkori geopolitikai helyzetek értelmezését. A régmúltban a tv volt az ”ablak a világra”, e funkció jó részét ma átvette az internet. Egy-egy tudományos-ismeretterjesztő előadás interaktivitás, együttgondolkodás lehetőségét nyújtja a résztvevőknek.

 

 

Haán Lajos Szabadegyetem Földrajz tagozata „Közelebb hozzuk a világot!” című előadássorozat következő (6.) előadása:

 

  1. március 11. hétfő, 17.00 óra

Hazai tájakon

Előadó: Dr. Szenográdi Péter történelem-földrajz szakos tanár